Witajcie :)
Na początek zapraszamy Was serdecznie na nasz profil na fb (klik) oraz na insta (klik) gdzie ostatnio dodałyśmy trochę fajnych zdjęć z warsztatów kulinarnych :)
Przechodząc już do przepisu - jak można się domyślić będzie on związany z Wielkanocą. Poprzednio było ciasto drożdżowe, a dziś mazurek z orzechami laskowymi i miodową polewą. Święta Wielkanocne nie mogą się obyć bez mazurków, ale tym razem postanowiłyśmy wypróbować jakieś nowe przepisy. Choć jak wiadomo królem mazurków pozostanie ten kajmakowo-porzeczkowy (klik).
Przepis oryginalny znaleziony w czasopiśmie Olivia nr.04.2015.
Składniki (na blachę 17x25cm):
ciasto:
1 i 1/4 szklanki mąki
pół szklanki cukru pudru
90g masła
żółtko jajka
2 łyżeczki wody
masa:
2 jajka
1/3 szklanki miodu
1/3 szklanki brązowego cukru
60g masła
200g orzechów laskowych
Przygotowanie:
1. Zacznij od wyrobienia ciasta - do miski wsyp mąkę i cukier, a masło rozetrzyj między palcami. Dodaj żółtko, wodę i zagnieć ciasto. Zawiń w folię i włóż do lodówki na godzinę.
2. Gdy ciasto się już schłodzi, rozwałkuj je i wyłóż (wysmarowaną lekko masłem) nim formę. Ciasto dociśnij do boków formy, tak by nieco wystawało ponad krawędź formy. Ponakłuwaj widelcem spód ciasta, przykryj papierem do pieczenia i dociąż suchą fasolą (lub kulkami ceramicznymi). Piecz 15 minut w piekarniku nagrzanym do 170ºC, po czym usuń fasolę i piecz jeszcze 5-10 minut, aż ciasto lekko stwardnieje.
3. Przygotuj masę - wymieszaj jajka, miód, roztopione i lekko przestudzone masło oraz brązowy cukier. Na suchej patelni podpraż lekko orzechy. Część masy wyłóż na podpieczone ciasto, powtykaj w nią orzechy. Zalej resztą masy i wstaw mazurek do piekarnika na kolejne 25-30 minut, aż masa zastygnie, a brzegi ciasta się zarumienią.
Nasze oceny:
Basia: Mazurek idealny dla miłośników orzechów. Jest chrupiący, z pysznym nadzieniem i delikatnym ciastem. Moja ocena: 10/10.
Julka: Zgadzam się z Basią, że jeśli lubcie orzechy to mazurek właśnie dla Was ;) Jest słodki, ciasto idealne i fajnie chrupie. Moja ocena: 9/10.
Ileż orzechów, pysznie:)
OdpowiedzUsuńZrobiłabym to z migdałami, bo po prostu bardziej mi smakują :) Na pewno przetestuję!
OdpowiedzUsuńZ migdałami będzie smakować równie pysznie :)
Usuńmamooo.. i ten wierzch orzechowy <3
OdpowiedzUsuńMazurek na bogato! :)
OdpowiedzUsuńdo orzechów mam ogromną słabość :)
OdpowiedzUsuńMoje ulubione orzechy!
OdpowiedzUsuńKuszący! Miodowe orzechy przebijają wszystko :)
OdpowiedzUsuńWygląda na taki słodziutki i lepki, że aż mam ochotę Wam podkraść spory kawałek :)
OdpowiedzUsuń